neděle 21. února 2010

Strážnice - fašanky, fašanky, Velká noc ide




Letos jsme se poprvé na výlet vydali v sobotu před Květnou nedělí, která byla již na konci března. Zajeli jsme se podívat do nedalekého městečka od Hodonína - do Strážnice. V místním Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy si pro nás připravili akci s názvem Fašanky, fašanky, Velká noc ide. Seznámili jsme se zde s masopustními a jarními zvyky. Viděli jsme masopustní obchůzku s tradičními mečovými tanci, které nám předvedli "skakúni" z Komně, měli jsme možnost si zatančit s medvědem nebo přivítat jaro vynášením Morany (smrtky). Součástí byl i malý řemeslný jarmark s ukázkami zdobení kraslic, pletení pomlázek, vyřezávání píšťaliček a podobných zvyků. Během procházky skanzenem jsme ochutnali tradiční pokrmy jako jsou boží milosti a dozvěděli jsme se, jaké tradiční jídlo připravovaly naše prababičky během velikonočních svátků. Součástí programu byly i rukodělné dílny, takže šikovné děti i dospělí měli možnost si některé činnosti vyzkoušet.

Doporučení: Parkování je možné přímo u muzea, z náměstí navádí ukazatele. Lze sem přijet i autobusem nebo vlakem, jsou součástí IDS JMK.




Pokud budete chtít v tomto městečku strávit více času a navštívíte ho během sezóny, zajděte do zámku, v kterém v dnešní době sídlí muzeum s expozicí lidové keramiky, hudebních nástrojů, sbírka obrazů a knihovna. V okolí zámku je anglický park založený v l. polovině 19. stol. V severní části města můžete spatřit synagogu s židovským hřbitovem.




V jedné z nejstarších dochovaných staveb Strážnice - Průžkově mlýně je otevřena muzejní expozice mlynářství. Původně vodní mlýn byl postupně přestavěn na parní na konci 19. stol. a ve 30. letech 20. století na elektrický válcový mlýn. Interiér je kompletně vybaven mlýnským zařízením ze 30. let 20. století. Mlýn sloužil do roku 1975.

Další z atrakcí je výlet lodí po Baťově kanále. Poslední víkend v červnu se koná folklorní festival, v srpnu se můžete zúčastnit tradiční zarážání hory nebo v září strážnického vinobrání.



Žádné komentáře:

Okomentovat